April 2014: 4 bijenvolken

Wat schonken we?
4 bijenvolken (200.000 bijen) wegens buitengewoon heftige bijensterfte in de winter van 2013-2014.

Aan wie en waar?
Bij een imker die anoniem wilde blijven, via Peter Arts, voorzitter van de landelijke imkervereniging Imkers Nederland. 

Wat kostte dat?
€300,-

Elke lente wordt het weer warm en is het spannend voor imkers: worden mijn bijen wakker? Extra suiker, goede plekken om de bijen neer te zetten, behandelen tegen ziektes – imkers doen er álles aan om hun bijen de lente te laten halen. Maar soms lukt dat niet. Zeker de afgelopen jaren was er ongelooflijk veel bijensterfte. Normaal is dat één op de tien volken, maar dat loopt soms op tot één op de drie.

De winter van 2013-2014 was voor veel bijenhouders een ramp. Het bleef net iets te warm om ze in ‘winterslaap’ te laten gaan. In die ‘energiezuinige spaarstand’ gebruiken ze veel minder voedsel. Maar blijft het te warm, dan is halverwege het eten op en verhongeren ze. Imkers hebben veel eergevoel en schamen zich soms een beetje als het tóch niet lukt, ondanks alle moeite, om de bijen te laten overleven.

Dus doneerden wij vier volken anoniem aan een imker die met bovenmatige bijensterfte te maken kreeg. Dit deden wij samen met Peter Arts, de voorzitter van de landelijke imkervereniging Imkers Nederland. De imker in kwestie kreeg op die manier aan het begin van het bijenjaar, weer vier prachtige volkjes aangeleverd om mee door te kunnen.

Uitgebreidere informatie over de eerste twee acties vind je hier en hier.

Een van de bijen van Peter Arts (foto van hemzelf):

Facebookreacties