Wederom zijn imkers het slachtoffer van vandalisme en diefstal

Vorige week, op zowel 16, 17 als 18 juli zijn imkers in Brielle het slachtoffer geworden van moedwillig vandalisme. Maandag de 16e moesten zes bijenkasten het ontgelden. Op de 17e was het weer raak en werden er vier kasten omver getrapt. Nadat de imkers ’s avonds alles hadden ‘opgeruimd’ voor zover dat mogelijk was, bleek op 18 juli, om 06:30 uur, dat er wéér een bijenkast omver lag.

De schade aan de kasten is groot vertelt imker John. De kosten worden op dit moment geraamd op een kleine 500 tot 1000 euro. De schade aan de volken is nog niet vast te stellen, maar er sowieso één volk volledig kapot. John: “Aangezien de honingkamers volledig kapot waren is de honing in de broedkamers gelopen.” Hierdoor zijn de bijen als het ware ‘verdronken’ in hun eigen honing.

Volgens John kunnen de kosten erg hoog oplopen, aangezien ze ook stamkoninginnen telen. Volgens de imker zijn de daders bekend. Het zou gaan om twee mannen met een mediterraans uiterlijk, met een wit hondje. Ze zijn gezien door omwonenden, en inmiddels is er aangifte gedaan van de vernieling, compleet met de verklaringen en beeldmateriaal van de omwonenden.

Ondanks dat er aangifte gedaan is van vandalisme en de daders waarschijnlijk bekend zijn, zal dat van weinig nut zijn voor de bijen die de aanval hebben overleefd; de verwachting is dat de volken niet sterk genoeg zijn en/of zich onvoldoende kunnen herstellen om de komende winter te overleven.

Complete kasten gestolen in Geervliet
Ook in Geervliet was het raak. Daar werd imker Alex Doupagne beroofd van drie kasten, compleet met volken. Volgens RTV Rijnmond is het voor zover bekend de eerste keer dat er bijen gestolen zijn op Voorne-Putten.

De dieven moeten de kasten bewust hebben uitgezocht, wat er op kan wijzen dat het om professionals gaat, want de zwaarste kasten zijn verdwenen. Alex: “Zwaar betekent meer honing en sterke volken”. De kasten die achtergebleven zijn, zijn door Alex direct veiliggesteld door ze bij een collega-imker neer te zetten.

Twee van de drie kasten die werden gestolen zijn bevolkt door een speciaal gekweekt ras, dat zeer zachtaardig is, en daarmee ook geschikt om les te geven aan kinderen. Het derde volk bestaat uit oer-Hollandse bijen:  “Die zijn heel agressief, dus ik hoop dat de dieven lekker veel gestoken worden”, zo uit Doupagne zijn woede over de diefstal.

Volgens Douoagne zijn bijenkasten niet te verzekeren. Volgens hem is het ook een probleem dat dieven lastig zijn af te schrikken.  Hij is bang dat hij er niet aan ontkomt om zijn kasten met GPS-zenders uit te rusten, iets wat een flinke kostenpost is uiteraard. Hij vindt het echter vervelender dat hij weer opnieuw moet beginnen: “Het duurt een tijdje voor je dit opbouwt en dat moet ik nu weer opnieuw gaan opbouwen.”

Stichting Bijen Zonder Zorgen
Inmiddels heeft Stichting Bijen Zonder Zorgen, ontstaan door een spontane actie op hetFOK!Forum, contact gehad met imker John. De stichting wil graag iets voor deze (zwaar) getroffen imkers betekenen, maar dat kan alleen met jullie hulp!

Om de stichting te steunen kunnen jullie doneren, bijenbloemenzaad bestellen, of speldjes! De stichting biedt verschillende combinatiepakketjes aan. Wil je helpen om deze imkers te helpen? Neem dan een kijkje op deze pagina om te zien hoe je de stichting  kunt steunen!

Facebookreacties

Nieuw: bijenspeldjes!

Steun ons vanaf nu ook door bijenspeldjes te kopen! Daarnaast kun je natuurlijk ‘gewoon’ doneren of bijenbloemenzaadjes kopen.

Het prachtige grote speldje kost €3,95 en de schattige 3 kleintjes kosten samen €4,95. Alle vier speldjes samen mét een zakje zaad erbij? Voor €9,95 komt het je kant op! Dit alles inclusief verzendkosten.

Bestellen? Stuur ons een berichtje op Facebook, naar contact [at] bijenzonderzorgen.nl of via het contactformulier hieronder.

Facebookreacties

Wéér bijen belaagd

We zijn geschokt en bedroefd dat het wéér is gebeurd: maar liefst zes bijenkasten zijn kapotgeschopt door vandalen in Zuid-Limburg. Dit keer gebeurde dat bij de jonge imker Christian. We namen contact op met hem. Het artikel daarover lees je hier.

We hebben je kortom dringend nodig: dit soort schade vergoedt zichzelf niet, verzekeren is praktisch onmogelijk, en de politie heeft andere dingen te doen. Help ons helpen! Like ons op Facebook, doneer via bank of PayPal, of koop zaadjes.

Facebookreacties

Stichting BZZ heeft een logo!

Wij vroegen de Britse illustrator David van MightyIsland.co.uk, die vriendelijk ogende tekeningen maakt van dieren en mensen, of wij één van ‘zijn’ bijentekeningen mochten gebruiken als logo.

Zijn reactie: “Ik doneer graag een bij, maar als jullie dat willen kan ik ook een echt logo ontwerpen.” Hij deed dat ook echt, gratis en voor niets. Hierbij danken we hem dan ook heel, heel hartelijk: Thanks so much, Dave, you’re amazing! 

We kunnen nu dus met gepaste trots ons nieuwe logo laten zien – het logo links en alleen de bij rechts:

 

 

Facebookreacties

Eerste kilo bijenzaadjes verkocht!

We dachten dat we er nooit doorheen zouden komen maar het tegendeel was waar: de eerste kilo bijenbloemenzaadjes is verkocht.

Al 107 zakjes van 10 gram gingen per post naar bijenliefhebbers door heel het land. Dat bracht in totaal al ruim €450 op! Alle ‘zaaddonoren’ hartelijk dank.

Een tweede kilo zaadjes is inmiddels aangeschaft. Deze kilo heeft niet 11 maar 15 soorten bloemen, nog fleuriger dus! Meer weten over hoe je zaadjes koopt? Kijk dan hier.

Facebookreacties

De bijenbloemenzaadjes groeien als kool!

De Bijen Zonder Zorgen-bijenbloemenzaadjes groeien heel snel. Zo ziet het eruit na slechts 3 en 4 dagen. Na maar 2 maanden staan ze in bloei en vliegen er overal hommels, bijen en vlinders. Ook een tuin vol bloemen én tegelijkertijd imkers schadeloos stellen die door vandalisme of bijensterfte zijn getroffen?

Eén zakje zaadjes van €3 helpt hen aan wel 1500 bijen! En in no time staat tot 10 m2 van je tuin vol met bloemen. Meer dan €3 per zakje doneren voor meer bijen en meer hulp mag natuurlijk altijd. Stuur om zakje(s) te bestellen een berichtje via Facebook, vul ons contactformulier in of lees hier meer.

Facebookreacties

Steun BZZ met bijenbloemenzaadjes!

Onze bijenbloemenzaadjes komen in zakjes van 10 gram, genoeg voor 5-10 m2 aan bijenbloemen in je tuin. De zakjes kosten €3,- of wat je er zelf voor wilt geven.

Ook van april tot oktober 15 soorten bloemen in je tuin? Je kunt het contactformulier invullen of een berichtje sturen via onze Facebookpagina. Geef je adres op en hoeveel zakjes zaadjes je wilt. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. 

Wil je meer doneren dan de €3 die we per zakje vragen? Dan mag dat natuurlijk ook. Elke cent gaat richting de bijen!

Twee maanden na het zaaien al dolle bijen- en hommelpret: de BZZ-bijenbloemenzaadjes groeien als kool.

Facebookreacties