Januari 2014: imker Bos

“Deze week kwam imker Jan Bos na veertien dagen vakantie thuis in De Bilt. Toen hij zijn veertien bijenkasten bezocht kwam hij echter voor een vervelende verrassing te staan: in vier van de kasten waren vuurpijlen geduwd en afgestoken. Mogelijk zijn daarbij veel geelzwarte pluizenbolletjes om het leven gekomen.”

“Abnormaal dat mensen zoiets doen”, zegt de imker. “En het gaat al zo slecht met de bijen.”

Met die woorden begon Stichting Bijen Zonder Zorgen. Na het nieuwsartikel op FOK!nieuws op 10 januari 2014 volgden veel ontstelde reacties. Een heel uitgebreid interview over vandalisme, bijenhouden en veel meer volgde, met veel levenswijsheden en mooie foto’s erin.

Lezers waren het zinloze geweld zo beu, dat ze spontaan besloten geld aan te bieden: dit kunnen we samen oplossen. De schrijver van de stukken stuurde wie dat wilde zijn rekeningnummer en zo kwam er binnen een week meer dan €2000 binnen.

Uiteindelijk bleek Bos zelf goed weggekomen te zijn. De bijen overleefden en alles was wel. Sindsdien geeft de FOK!bijenactie, nu dus Stichting BZZ, het geld gericht uit aan andere imkers met vergelijkbaar leed – voor zorgeloze imkers en miljoenen blije bijen.

Via het menu hierboven lees je meer over elk van de geholpen imkers.

Facebookreacties