Mei 2017: 12 koninginnen

Wat schonken we?
12 raszuiver bevruchte koninginnen.

Aan wie en waar?
Aan imker Ronald de Moor in Hilversum.

Wat kostte dat?
€100,-

Imker Ronald de Moor werd onaangenaam verrast door vandalen in januari 2017. Zij hadden zes van zijn bijenkasten ‘met grof geweld omver getrapt’. Door het nodeloze geweld vielen verschillende kasten in stukken uiteen en stierven er twee bijenvolken volledig.

De Moor was van zijn stuk: “Deksels stuk, stukken hout in tweeën gebroken en de kasten lagen uit elkaar. Er vloog geen bij meer. Raten die gewoon in het gras lagen. Écht beestachtig.” Een langer artikel over het voorval -met foto’s- vind je op de site van Hilversums Nieuws.

Gelukkig was heel Hilversum verontwaardigd door het zinloze geweld en werd er geld ingezameld voor De Moor. Hij kreeg op die manier nieuwe bijenkasten en -volken gedoneerd. Stichting Bijen Zonder Zorgen schonk hem daarnaast 12 nieuwe koninginnen. Die worden op Ameland raszuiver bevrucht door andere bijen van het ras Buckfast en dat is om die reden een arbeidsintensieve en dure klus.

De Buckfastbij is een “hybride bij die je raszuiver kan laten aanparen in Nederland door kunstmatige inseminatie op Marken of Ameland.” Voor 100 euro kun je op Ameland 12 koninginnen die je zelf meeneemt, laten bevruchten. Je krijgt ze dan mee naar huis in een speciaal kastje.

Niet alle 12 dames zullen uiteindelijk een volkje leiden: de ene koningin is niet goed bevrucht, de wil ander weer geen volkje gaan maken, en een derde heeft weer last van andere kwalen (ziekten, agressief volk, van alles). Als je er 12 laat bevruchten is de kans groot dat je in elk geval twee goede volkjes overhoudt.

Na materialen en bijen doneert Stichting Bijen Zonder Zorgen kortom twee of meer nieuwe koninginnen voor zijn nieuwe volkjes.

Facebookreacties