November 2016: kast, volk, koningin

Wat schonken we?
Een nieuwe bijenkast, een nieuw bijenvolk én een koningin.

Aan wie en waar?
Aan twee imkers in het West-Vlaamse Sint-Michiels, in de rook van Brugge.

Wat kostte dat?
€321,40

Via diverse Belgische kranten vernamen we van een geval van ernstig bijengerelateerd vandalisme in België. Twee bijenkasten werden daar in mei 2016 door vandalen vernield, en één kast werd omgeduwd maar was nog heel. Daardoor stierven helaas twee volken van in totaal tot wel 100.000 bijen. We namen contact op met de imkers, Robin Brabant en Veronique Ballegeer. Zij deden voor ons de feiten uit de doeken:

“Dit is echt bruut vandalisme. Ze wilden de bijen echt dood hebben. Twee van de drie volken en kasten zijn bij ons vernield met een hamer en [de pesticide] round up. Eén kast was omgevallen maar niet open, die hebben we kunnen behouden.” 

Vanzelfsprekend is de aanschaf van nieuwe spullen een dure grap. Onze zuiderburen waren daarom “aangenaam verrast dat er een fonds bestaat voor schade door vandalisme aan bijen.” Mevrouw Ballegeer voegt daar aan toe dat ze het “een mooi initiatief vindt om imkers te helpen de natuur te ondersteunen in de strijd voor milieu en klimaat.”

“Een half jaar na het vandalisme hebben we één goed volk en twee zwakke volkjes. Hopelijk overwinteren ze goed, we hebben ze behandeld met thymovar. We hebben deze zomer toch nog 12 kilo honing geslingerd, wat gezien de omstandigheden nog oké is.”

De door ons vergoede bijen:

Medio juni 2017 namen we nogmaals contact op. De imkers zijn van standplaats veranderd. De nieuwe locatie is afgeschermd en ontoegankelijk voor vreemden, dus veel veiliger. Ook kregen ze een overweldigende positieve respons op de artikelen over het voorval, “maar de grootste en verrassendste was wel degelijk van jullie!”

In totaal schonk Stichting Bijen Zonder Zorgen €321,40 aan de imkers: €150 voor een nieuw volk en een nieuwe koningin, en €171,40 voor een nieuwe bijenkast.

Facebookreacties