Wederom zijn imkers het slachtoffer van vandalisme en diefstal

Geplaatst door

Vorige week, op zowel 16, 17 als 18 juli zijn imkers in Brielle het slachtoffer geworden van moedwillig vandalisme. Maandag de 16e moesten zes bijenkasten het ontgelden. Op de 17e was het weer raak en werden er vier kasten omver getrapt. Nadat de imkers ’s avonds alles hadden ‘opgeruimd’ voor zover dat mogelijk was, bleek op 18 juli, om 06:30 uur, dat er wéér een bijenkast omver lag.

De schade aan de kasten is groot vertelt imker John. De kosten worden op dit moment geraamd op een kleine 500 tot 1000 euro. De schade aan de volken is nog niet vast te stellen, maar er sowieso één volk volledig kapot. John: “Aangezien de honingkamers volledig kapot waren is de honing in de broedkamers gelopen.” Hierdoor zijn de bijen als het ware ‘verdronken’ in hun eigen honing.

Volgens John kunnen de kosten erg hoog oplopen, aangezien ze ook stamkoninginnen telen. Volgens de imker zijn de daders bekend. Het zou gaan om twee mannen met een mediterraans uiterlijk, met een wit hondje. Ze zijn gezien door omwonenden, en inmiddels is er aangifte gedaan van de vernieling, compleet met de verklaringen en beeldmateriaal van de omwonenden.

Ondanks dat er aangifte gedaan is van vandalisme en de daders waarschijnlijk bekend zijn, zal dat van weinig nut zijn voor de bijen die de aanval hebben overleefd; de verwachting is dat de volken niet sterk genoeg zijn en/of zich onvoldoende kunnen herstellen om de komende winter te overleven.

Complete kasten gestolen in Geervliet
Ook in Geervliet was het raak. Daar werd imker Alex Doupagne beroofd van drie kasten, compleet met volken. Volgens RTV Rijnmond is het voor zover bekend de eerste keer dat er bijen gestolen zijn op Voorne-Putten.

De dieven moeten de kasten bewust hebben uitgezocht, wat er op kan wijzen dat het om professionals gaat, want de zwaarste kasten zijn verdwenen. Alex: “Zwaar betekent meer honing en sterke volken”. De kasten die achtergebleven zijn, zijn door Alex direct veiliggesteld door ze bij een collega-imker neer te zetten.

Twee van de drie kasten die werden gestolen zijn bevolkt door een speciaal gekweekt ras, dat zeer zachtaardig is, en daarmee ook geschikt om les te geven aan kinderen. Het derde volk bestaat uit oer-Hollandse bijen:  “Die zijn heel agressief, dus ik hoop dat de dieven lekker veel gestoken worden”, zo uit Doupagne zijn woede over de diefstal.

Volgens Douoagne zijn bijenkasten niet te verzekeren. Volgens hem is het ook een probleem dat dieven lastig zijn af te schrikken.  Hij is bang dat hij er niet aan ontkomt om zijn kasten met GPS-zenders uit te rusten, iets wat een flinke kostenpost is uiteraard. Hij vindt het echter vervelender dat hij weer opnieuw moet beginnen: “Het duurt een tijdje voor je dit opbouwt en dat moet ik nu weer opnieuw gaan opbouwen.”

Stichting Bijen Zonder Zorgen
Inmiddels heeft Stichting Bijen Zonder Zorgen, ontstaan door een spontane actie op hetFOK!Forum, contact gehad met imker John. De stichting wil graag iets voor deze (zwaar) getroffen imkers betekenen, maar dat kan alleen met jullie hulp!

Om de stichting te steunen kunnen jullie doneren, bijenbloemenzaad bestellen, of speldjes! De stichting biedt verschillende combinatiepakketjes aan. Wil je helpen om deze imkers te helpen? Neem dan een kijkje op deze pagina om te zien hoe je de stichting  kunt steunen!

Facebookreacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *